Cake · Pinterest Try-outs

Lemon Cake with Poppy Seed (παπαρουνόσπορος)

——–>>>> My English speaking friends, follow this link to this fantastic Lemon Cake! <<<————

dav

Hello friends!

Έφτιαξα φοβερό cake λεμονιού με παπαρουνόσπορο που πρόσφατα έμαθα ότι έχει πολλά ευεργετικά ιχνοστοιχεία. Ασβέστιο, σίδηρο, κάλλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλα πολλά! Πασπαλίζω πάντα το γιαούρτι μου ή ρίχνω μέσα στα smoothies μου. Μπορεί να μπει στο ψωμί, στα γλυκά, στα κουλουράκια ή ακόμα και στο φαγητό! Ή σε μια ωραίιια φέτα μέλι με βούτυρο!

dav

Αφορμή λοιπόν, για αυτό το cake, ήταν το πρόσφατο σακουλάκι που αγόρασα και η διάθεσή μου για κάτι ξινούλι.

dav

Μα πόση χαρά μου δίνει να φτιάχνω cakes; Να βλέπω cakes. Να μυρίζω cakes. Και κυρίως να τα τρώω! Μαγεία σε κάθε πηρουνιά. Να βυθίζεις τα δόντια σου στη μπουκιά και να γεύεσαι τα αρώματα και τις μυρουδιές! Να βρίσκεις γαλήνη επιτόπου! Peace in a piece, if you know what I mean!!!

dav

Το συγκεκριμένο τα έχει όλα σωστά και ισορροπημένα. Ήπια λεμονένια γεύση, αφράτη υφή, λίγο κρατσάνισμα από τον σπόρο μας, νότες αμυγδάλου και υπόξινη γεύση του τυριού. Η βουτυρόκρεμα έχει τυρί κρέμα και αυτό για εμένα είναι πάντα παράμετρος για να τρέξω στην κουζίνα ωσάν τρελή να δημιουργήσω! Γενικά, γι’ αυτό αγαπώ τα red velvet και ό,τι έχει τυρί κρέμα.

dav

Και για να πετύχει η βουτυρόκρεμα με τυρί κρέμα, πρέπει το βούτυρο να είναι πλούσιο με ζωικά λιπαρά, και το τυρί full fat. Αλλιώς πως θα σταθεί στο κέικ;; Εγώ την πάτησα, πήρα Low fat προιόντα και μου βγήκε λίγο υδαρές. Σταθεροποιήθηκε λίγο στο ψυγείο αλλά το ένιωθες ότι δεν στέκει στα καλά του!!! Σαν την αφεντικίνα του! Μα πως γίνεται να θες να φτιάξεις cake και να κάνεις οικονομία στα λιπαρά; Έλεος!

dav

Επίσης, ενώ η συνταγή λέει για τρία επίπεδα εγώ, η έξυπνη, έκανα δύο και το λίγο σιροπάκι που έχει δεν πότισε καλά το κέικ. Όμως γενικά ξεπέρασε τις αντιξοότητες! Σκέψου να το κάνεις και σωστά!

dav

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ:

Για το Cake

  • 360 γρ. αλεύρι
  • 200 γρ, άχνη ζάχαρη
  • 4½ κουτ. γλυκού Baking powder
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ, σούπας παπαρουνόσπορο
  • 200 γρ βούτυρο 
  • 1 λεμόνι ξύσμα μόνο
  • 275 ml ξινόγαλα (κεφίρ)
  • 5 ασπράδια 
  • παπαρουνόσπορο ή αμύγδαλα για διακόσμηση

Για το σιρόπι λεμονιού

  • 100 γρ άχνη
  • 75ml νερό
  • 1 μεγάλο λεμόνι, χυμό μόνο

Για το frosting αμυγδάλου

  • 225 γρ τυρί κρέμα
  • 200 γρ βούτυρο (πλάκα τετράγωνη)
  • 600 γρ άχνη
  • 1 κουτ. σούπας άρωμα αμυγδάλου

ΠΩΣ:

Για το cake

  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 και λαδώνεις τρία ταψάκια διαμέτρου 20 εκ. και τους βάζεις λαδόκολλα.
  2. Αναμιγνύεις απαλά στον κάδο του μίξερ, με μία κουτάλα,  το αλεύρι, τη ζάχαρη, το Baking powder τον παπαρουνόσπορο και το αλάτι. 
  3. Προσθέτεις το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τα 200 ml από το ξινόγαλα και χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα.
  4. Μόλις ενωθούν καλά, ανεβάζεις ταχύτητα για 1′-2′ μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  5. Σε ένα άλλο μπολ, ενώνεις τα ασπράδια με το υπόλοιπο ξινόγαλα, με τον αυγοδάρτη.
  6. Προσθέτεις το μείγμα των αυγών στο αλεύρι ΣΤΑΔΙΑΚΑ, σε 2-3 δόσεις. Κα΄θε φορά σταματάς να ξεκολλήσεις από τα τοιχώματα όση ζύμη έχιε κολλήσει. Χτυπάς λίγο, όσο χρειάζεται να ενωθούν καλά τα υλικά.
  7. Χωρίζεις το μείγμα στα τρία ταψάκια και ψήνεις για 25′-30′ μέχρι τα cakes να χρυσίσουν, να αναπηδούν στο κέντρο όταν τα χτυπάς απαλά με το δάχτυλο και το μαχαίρι που θα βυθίσεις για να δεις αν είναι ψημένα να βγαίνει καθαρό.
  8. Τα αφήνεις να κρυώσουν για 10′ πριν τα βγάλεις από τα ταψάκια. όσο κρυώνουν , κάνεις το σιρόπι.

Για το σιρόπι λεμονιού

  1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζει ςτη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού.
  2. Βράζει κι ανακατεύεις μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  3. Με ένα πινέλο, βρέχεις γενναιόδωρα τα cakes όσο είναι λίγο ζεστά και έπειτα τα αφήνεις να κρυώσουν ΤΕΛΕΙΩΣ πριν τους βάλεις το frosting.

Για το frosting αμυγδάλου

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάς το τυρί κρέμα με το βούτυρο, μέχρι να αφρατέψει, περίπου 6′.
  2. Σταδιακά, προσθέτεις τη ζάχαρη και χτυπάς καλά κάθε φορά.
  3. Προσθέτεις το άρωμα αμυγδάλου και χτυπάς για άλλα 5′.

Συναρμολόγηση

  1. Βάζεις το ένα cake, με την πάνω πλευρά προς τα κάτω, σε μία πιατέλα, και του απλώνεις από πάνω το 1/5 περίπου του frosting.
  2. Επαναλαμβάνεις για το 2ο επίπεδο και τελειώνεις με το 3o cake.
  3. Καλύπτεις το cake με το υπόλοιπο Frosting και στολίζεις όπως εσύ επιθυμείς!

 

Βρήκα την συνταγή στο Pinterest και την ακολούθησα (σχεδόν) πιστά! (Don’t forget to follow my Pinterest Account for more inspiration!)

Ευχαριστώ  Apple & Spice για αυτή την εκρηκτική συνταγή!

Love,

Evgenia ♥♥

Advertisements

4 thoughts on “Lemon Cake with Poppy Seed (παπαρουνόσπορος)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s