Pasta

Παστίτσιο Τόνου (Θεεες Πα-στίτσιο..!)

«…είναι πιο υγιεινό, έχει ωραία βουτυρένια και τυρένια μπεσαμέλ και νόστιμη σάλτσα τομάτας με φρέσκα μυρωδικά. Κι όταν ψήνεται….»

dav

Hello friends!!!

Πώς είμαστε σήμερα; Ξέρω, ξέρω, ζέστη! Μα τι να κάνεις αφού είναι καλοκαίρι;! Μη γκρινιάζετε! Ψήστε παστίτσιο! «Παστίιιτσιο παστίιιιτσιο, θέλω ένα παστίιιιτσιο…» Τι; Δεν το έχεις ακούσει το τραγούδι; Το despacito το ξέρεις for sure! Άκου αυτό και μετά θα γίνει και ο δικός σου ύμνος!!!

Έχω κολλήσει τόσο που πια όταν παίζει desspacito εγώ ακούω «ΘΕΕΕΣ ΠΑ-ΣΤΙΤΣΙΟ» και μόνο!! Θες;

 

dav

Με τόνο, όχι κιμά, για πιο θαλασσινή και καλοκαιρινή γεύση και διάθεση! Πιο εύκολο, πιο γρήγορο και υπέροχο όταν τρώγεται κρύο από το ψυγείο! Και πιο οικονομικό φυσικά!

dav

Με βελούδινη , αληθινή μπεσαμέλ, που εγώ κάνω με γάλα αμυγδάλου και γίνεται ελάχιστα πιο γλυκιά (εξισορροπείται με τυρί και αλατάκι αν θες) και πιο ελαφρυά. Με μπόλικο μοσχοκάρυδο που τόσο αγαπώ.

dav

Εντάξει,θα ιδρώσεις λίγο ρε παιδί μου, με τη ζέστη και τα μάτια της κουζίνας, αλλά μετά, που θα πλύνεις τον χαμό, θα δροσιστείς. Επίσης, όσο ψήνεται θα κάνεις ένα ωραιότατο ντουζάκι και μόλις βγεις θα’ναι έτοιμο και λαχταριστό.

dav

Μαγειρεύεται πιο γρήγορα λόγω της κονσέρβας τόνου, είναι πιο υγιεινό, έχει ωραία βουτυρένια και τυρένια μπεσαμέλ και νόστιμη σάλτσα τομάτας με φρέσκα μυρωδικά. Είναι η σπεσιαλιτέ μου και ποτέ δε μπορώ να φάω μόνο ένα κομμάτι! Κι όταν ψήνεται μυρίζει τόσο όμορφα η κουζίνα…σαν Κυριακή!

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ:

Για τα μακαρόνια:

dav

  • 1 πακέτο μακαρόνια (ή ότι άλλο ζυμαρικό επιθυμείς)
  • λαδάκι
  1. Απλά, τα βράζεις, όπως πάντα κάνεις, τα στραγγίζεις και τους ρίχνεις από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Αν θες, μπορείς να τα καψαλίσεις στο λάδι με μία σκελίδα σκόρδου. Φοβερό άρωμα! Τα αφήνεις στην άκρη.

 

Για την σάλτσα τόνου:

dav

  • 2 φλ. λαδάκι
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλλοκομένα
  • 1 κονσέρβα τομάτας κονκασέ (ή 2 φρέσκιες τομάτες κομμένες σε κύβους)
  • 1/2 Pumaro
  • 2 κουταλιές σούπας πάστα τομάτας
  • 1- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
  • λίγο βασιλικό (φρέσκο ή αποξηραμένο)
  • λίγο θυμάρι (φρέσκο ή αποξηραμένο)
  • λίγη ρίγανη ( —— >>————-)
  • λίγο δυόσμο (———>>————)
  • λίγη δάφνη
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού πιπέρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού πάπρικα
  • μια μυτούλα κύμινο
  • μία μυτούλα ζάχαρη (για τις πολλές τομάτες, για να μην ξινίσει στη γεύση)
  • 3 κονσέρβες τόνου σε νερό, σουρωμένες
  1. Σε μία κατσαρόλα, σε μεσαία φωτιά, βάζεις το λαδάκι και τα κρεμμύδια. Ανακατεύεις που και που για 5′ μέχρι να γίνουν λίγο διάφανα και να καραμελώσουν.
  2. Βάζεις όλα τα τοματοειδή, τη ζαχαρίτσα, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Αφήνεις να βράσει για 10′ ή μέχρι να δέσει. Που και που ανακατεύεις.
  4. Βάζεις τον τόνο κι αφήνεις για 5′ μέχρι να υπάρχει ελάαααχιστη υγρασία. Σβήνεις.

 

Για τη μπεσαμέλ:

  • 5 κουταλιές σούπας βούτυρο (εγώ βάζω αυτό με ελαιόλαδο) ή μόνο ελαιόλαδο αν θες
  • 5 κουτ. σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή ολικής)
  • 1/2 λίτρο γάλα (εγώ πίνω μόνο αμυγδάλου, οπότε έβαλα αυτό) (το είχα βγάλει απ’το ψυγείο 5′ νωρίτερα)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (ή παραπάνω αν το λατρεύεις όπως εγώ!!)
  • 100 γρ τριμμένο τυρί, λίγο αλμυρό και πικάντικο

 

  1. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζεις το αλεύρι και το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Περίπου 2′.
  2. Με τον αυγοδάρτη ανακατεύεις γρήγορα μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
  3. Χαμηλώνεις ελάχιστα τη θερμοκρασία.
  4. Σε μικρές δόσεις, ρίχνεις το γάλα και σταματάς για να ανακατέψεις μέχρι να γίνεται ομοιόμορφο σε σύσταση. Λίγο-λίγο τη φορά. Δεν σταματάς να ανακατεύεις ΠΟΤΕ! όλο αυτό θα κρατήσει 4′ περίπου μέχρι να έχεις ένα υγρό αλλά παχύρευστο μείγμα.
  5. Τώρα ανακατεύεις απαλά και προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τυρί (κράτα λίγο τυρί για γαρνίρισμα) μέχρι να γίνουν ένα βελούδινο αποτέλεσμα. Αν έχει μικρούς σβόλους, σκασίλα σου! Κανείς δεν θα σου βάλει 3! Όπως και να’χει, συγχαρητήρια!!!! Είναι δύσκολο, το ξέρω!

 

Πάμε για χτίσιμο:

  • 100 γρ τυρί τριμμένο
  1. Στο ταψί σου (εγώ χρησιμοποίησα ένα 35*25 εκ.) ρίχνεις λίιιγο λαδάκι και το 1/4 από τα ζυμαρικά.
  2. Ρίχνεις τυράκι και προσθέτεις το δεύτερο 1/4. Και πάει λέγοντας και στο τρίτο 1/4!
  3. Βάζεις την σάλτσα τόνου και καλύπτεις με το τέταρτο 1/4 (εζαλήσθην!!)
  4. Τυράκι και από πάνω τη μπεσαμέλ να καλύψει όλο το ταψί.
  5. Τυράκι και φούρνο για 45′ στους 220, μέχρι να χρυσίσει από πάνω.
  6. Άσ’το λίγο να κρυώσει και ΟΡΜΑ!

dav

Πολλά τα βήματα φαίνονται, αλλά ο κόπος σας θα ανταμοιφθεί! Δεν είναι κάτι δύσκολο, απλά κάτι που κρατάει λίγο παραπάνω. Και τα πιάτα ας τα πλύνει άλλος σήμερα! Α μα πια!

♠ όπου λαδάκι, ελαιόλαδο από το χουριό!

Enjoy, my friends!

♥♥

Advertisements

One thought on “Παστίτσιο Τόνου (Θεεες Πα-στίτσιο..!)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s