Sweet Pies

Lemon Pie

dav

Πόσο χαρωπή, ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή (και χειμωνιάτικη μη σου πω) αυτή η Lemon Pie είναι. Θαρρώ πως είναι η καλύτερη συνταγή λεμονόπιτας που έχω δοκιμάσει ποτέ.

dav

Έμαθα να την φτιάχνω σε ένα μάθημα ζαχαροπλαστικής που παρακολούθησα πριν μερικό καιρό. Είχα αμελήσει να την φτιάχνω φοβούμενη ότι θα ήταν πολύ δύσκολη συνταγή ή ότι θα αποτύχω.

dav

Μα έλα που μόλις την έφτιαξα είδα πόσο απλά τα πράγματα είναι και την ξαναματαέφτιαξα δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα! Πόσοι την δοκίμασαν και θαύμασαν την ελαφριά γεύση της αλλά και τη νοστιμάδα της! Τα λεμονάκια από το χουριό, καθώς και τα αυγουλάκια ευθύνονται σίγουρα για την επιτυχία της αλλά και για το κατακίτρινο χρώμα της κρέμας.

dav

Αχ, αυτή η κρέμα! Όχι πολύ γλυκιά, όχι πολύ ξινή. Η απόλυτη ισορροπία και αρμονία. Αφράτη με ξεχωριστά αρώματα και υφές. Νομίζω το καλύτερο γλυκό που μπορείς να ετοιμάσεις για να εντυπωσιάσεις ακόμα και σε κοινό με διαφορετικά γούστα.

dav

Η βάση, είναι η γρηγορότερη τάρτα που προσωπικά έχω φτιάξει. Χωρίς αυγά και φτιάχνεται σε 5′ κυριολεκτικά, μέσα σε μία κατσαρολίτσα.

dav

Πάμε να την κάνουμε. Μην τρομάξεις αν οι οδηγίες σoυ φαίνονται πολλές. Είναι εύκολη διαδικασία. Trust me! Είμαι μαζί σου. Το’χεις!

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ:

για την βάση τάρτας

  • 50 γρ βούτυρο
  • 50 γρ καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 100 γρ νερό
  • 5 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ αλεύρι
  • 10 γρ baking powder
  • Τριμμένο μοσχοκάρυδο
  1. Σε μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζεις το βούτυρο να λιώσει.
  2. Μόλις λιώσει, ρίξε το νερό και το λάδι και άσε να βράσει.
  3. Σε ένα μπολ ρίξε το αλεύρι και το Baking και ανακάτεψε.
  4. Μόλις τα υγρά βράσουν, ρίξε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα αλευριού και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε γρήγορα με ένα σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν, περίπου 2′.
  5. Άδειασε τη ζύμη στον πάγκο σου και λίγο ζύμωσέ τη, μέχρι να πέσει η θερμοκρασία της και να γίνει μαλακή.
  6. Σε ένα τσέρκι με αποσπώμενα τοιχία, στρώσε λαδόκολλα. Μπορείς να φτιάξεις μικρά lemon pies,οπότε σε ένα ταψί για muffins βάλε αυτά τα χαρτάκια που είναι για κεκάκια.
  7. Βάλε τη ζύμη στο ταψί ή στις θηκούλες και δούλεψε τη με τα χέρια σου να απλώθεί και να στρωθεί καλά και ίσια και να καλύψει και τα τοιχώματα.
  8. Με ένα πηρούνι τρύπησε τη ζύμη να μπορεί να φεύγει ο αέρας όσο ψήνεται και να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα.
  9. Από πάνω, βάλε λαδόκολλα και ό,τι όσπριο έχεις για να δημιουργεί βάρος και να μη φουσκώσει η ζύμη. Αυτά τα όσπρια θα τα ξαναβάλεις σε άλλο ψήσιμο. Σίγουρα δεν μαγειρεύονται πια, όμως!
  10. Ψήσε στους 170 για 40′. Όμως, τα πρώτα 30′ βγάλ’τη από το φούρνο, αφαίρεσε τα όσπρια και τη λαδόκολλα και συνέχισε το ψήσιμο μέχρι να χρυσίσει. Για ταψί για muffins θα ψήσεις 10′ λιγότερο.
  11. Μόλις ψηθεί, τη βγάζεις από το φούρνο και την βάζεις σε σχάρα να κρυώσει.
  12. Όσο ψήνεται, φτιάχνεις την κρέμα.

 

για την κρέμα λεμονιού

  • 300 ml γάλα 
  • 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 60 γρ κρόκους (από περίπου 3 αυγά)
  • 50 γρ corn flour
  • ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 50 γρ βούτυρο
  1. Σε μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάλε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη αλλά ΜΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙΣ. Πρέπει να φτάσει στους 50 βαθμούς (να είναι δηλαδή αρκετά ζεστή για να παστεριώσει καλά τα αυγά και να τα ζεστάνει και ομαλά χωρίς να τα κάνει ομελέτα!!) αλλά επειδή δεν έχω θερμόμετρο, απλά κοιτούσα να αρχίσει λίγο να βγαίνει ατμός. Έβαλα το δαχτυλάκι μου και όταν ένιωσα ζεστούλα, την αφαίρεσα από το μάτι. Πήρε περίπου 4′-5′.
  2. Βάλε το ξύσμα στο μείγμα γάλακτος.
  3. Όσο λοιπόν το μείγμα γάλακτος ζεσταίνεται, σε ξεχωριστό μπολ βάλε τους κρόκους και το corn flour. Για να τα χτυπήσεις με σύρμα, πάρε 1-2 κουταλιές από το μείγμα γάλακτος ΠΡΩΤΟΥ ζεσταθεί πλήρως. Ανακάτεψε για 1′.
  4. Μόλις βγάλεις το μείγμα γάλακτος από το μάτι, συνέχισε να παίρνεις από αυτό κουταλίτσες (6-7 κουταλίτσες) και να τις ρίχνεις στα αυγά αλλά και να ανακατεύεις γρήγορα. Δεν θες να κόψουν τα αυγά για αυτό να ανακατεύεις καλά.
  5. Μετά από 5-6 κουταλίτσες μπορείς πια να ρίξεις το μείγμα των αυγών στο μείγμα γάλακτος.
  6. Βάλε την κατσαρόλα στο μάτι ξανά και ΑΝΑΚΑΤΕΥΕ μέχρι η κρέμα να πήξει. Γύρω στα 4′-5′.
  7. Μόλις πήξει, αφαίρεσε από το μάτι, βάλε το βούτυρο και ανακάτεψε με το σύρμα μέχρι να γυαλίσει.
  8. Άδειασε την κρεμούλα σε μεγαλύτερο ταψί και κάλυψε με πλαστική μεμβράνη να ακουμπάει την κρέμα. Βάλ’την στην άκρη να κρυώσει. ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟΟΟ!!!!

για την μαρέγκα 

  • 100 γρ ασπράδια  (από 4-5 αυγά)
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 160 γρ ζάχαρη
  • 40 γρ νερό
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάλε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 2′-3′.
  2. Όσο βράζει το σιρόπι, στον κάδο του μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, χτύπα τα ασπράδια μέχρι να αφρατέψουν. Για περίπου 5′-6′.
  3. Ανέβασε την ταχύτητα και σιγά-σιγά άρχισε να ρίχνεις το σιρόπι στα ασπράδια.
  4. Βάλε τη βανίλια και χτύπα για 4 ακόμα λεπτά. Άσε τη μαρέγκα στην άκρη.

για τη συναρμολόγηση

  • ένα μεσαίο μπολ με ό,τι μαρμελάδα θες
  • ένα μικρό μπολ με ψιλοκομμένα καρύδια ή φυστίκια
  1. Όταν η τάρτα είναι χλιαρή, με ένα πινέλο βουτηγμένο στη μαρμελάδα πέρασε το χείλος της τάρτας. (ΑΝ φτιάχνεις μικρά λεμονοπιτάκια γύρνα το κάθε πιτάκι ανάποδα και βούτα το στη μαρμελάδα.)
  2. Εκεί που έβαλες μαρμελάδα, στο χείλος, ρίξε τον ξηρό καρπό. (Για τα μικρά, μόλις τα περάσεις από μαρμελάδα βούτα τα στον ξηρό καρπό.)
  3. Βγάλε τη μεμβράνη από την κρέμα και λίγο ανακάτωσέ την να μαλακώσει.
  4. Γέμισε την τάρτα.
  5. Βάλε τη μαρέγκα από πάνω, με κορνέ ή με κουτάλα.
  6. Αν έχεις φλόγιστρο κάψε λίγο τη μαρέγκα από πάνω. Αλλιώς άναψε τον φούρνο στο γκριλ σε δυνατή φωτιά, βάλε την τάρτα σε ψηλή θέση και ψήσε για 2′. Να μη φύγεις από εκεί. Να παρακολουθείς συνέχεια μην καεί.
  7. ENJOYYYYYYYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dav

Στο εγγυώμαι θα εθιστείς!!

Love,

Evgenia ♥♥

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s