Desserts · Sweet Pies

Σοκοτάρτα με Κρέμα Λεμονιού και Μούρα

dav

Τί έχω εδώ;;

dav
Τάρτα με θέα!

Ταρτούμπα θεϊκιά!!

dav
Σε αυτή την πισίνα βουτάω ΤΩΡΑ!

Από την γκλάβα μου, που λέμε στο χωριό μου! Δικιά μου έμπνευση δηλαδή, τελείως στα γούστα μου με τρελή επιτυχία!

dav
Πιρούνι;

Μούρα, που πολύ αγαπώ, βουτάνε με όρεξη σε λεμονάτη κρέμα ζαχαροπλαστικής με κονιάκ (ω, ναι!)  και προκαλούν δίνες χρωματιστές!

dav
Μου την δίνουν αυτές οι δίνες!

Έχει την γρηγορότερη ever βάση τάρτας, που χρησιμοποίησα και για την Lemon Pie μου, μόνο που της πρόσθεσα κακάο, γιατί τώρα τελευταία έχω δει ότι ο συνδυασμός λεμόνι και σοκολάτα με τρελαίνει!

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ( για φόρμα με αποσπώμενα τοιχία διαμέτρου 20 εκ. ):

  • Σου έχω τα υλικά ανά βήματα, οπότε πρώτα διάβασέ τα, διάβασε και τα Notes στο τέλος και μετά bake away!!

για την βάση τάρτας

  • 200 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο
  • 50 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. καλαμποκέλαιο
  • 50 γρ. βούτυρο (μπορείς να το αντικαταστήσεις με 50 γρ. ακόμα καλαμποκέλαιο)
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
  1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170 C.
  2. Σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, βάζεις το βούτυρο με την ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να λιώσει.
  3. Σε ένα μπολ μεσαίο, ανακατεύεις το αλέυρι με το baking και το κακάο.
  4. Στο βούτυρο πρόσθεσε το νερό και το λάδι.
  5. Πρόσθεσε το μείγμα αλευριού και ανακάτεψε γρήγορα γιατί πυκνώνει γρήγορα! Ανακάτεψε για 1′-2′ και σβήσε τη φωτιά. Άσ’ το να κρυώσει.
  6. Όταν κρυώσει, δούλεψέ την στον πάγκο σου, ζύμωσε λίγο να μαλακώσει.
  7. Βάλε την ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και με τα δάχτυλά σου δούλεψέ την να πάρει την φόρμα της ταρτιέρας. Να καλύψει και τα τοιχία στη μέση τους.
  8. Κάνε τρύπες με ένα πιρούνι για να μη δημιουργηθούν φουσκάλες όσο ψήνεται.
  9. Βάλε λαδόκολλα από πάνω και άδειασε 500 γρ. όσπρια για να δημιουργήσουν βάρος και να μην φουσκώσει η τάρτα. (Αυτά τα όσπρια μετά, δεν μαγειρεύονται, οπότε διάλεξε κάποια που θα τα ξαναχρησιμοποιήσεις για τέτοιο ψήσιμο μόνο!)
  10. Ψήσε για 40′. Θα είναι μαλακή όταν την ακουμπάς, αλλά μόλις κρυώσει θα έχει την σωστή υφή.
  11. Όσο ψήνεται φτιάξε την κρέμα σου.

for the cream

  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 50 γρ. corn flour
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια (έχω ανακαλύψει ότι η υγρή βανίλια δίνει καλύτερη γεύση και άρωμα από την σκόνη)
  • 380 ml γάλα της επιλογής σου (εγώ έβαλα αμυγδάλου, γιατί αυτό πίνω, κι έτσι η κρέμα γίνεται πιο ελαφριά, οπότε πρόσθεσε 50 γρ. ακόμα corn flour. Αλλιώς βάλε κανονικό γάλα!)
  • 20 ml κονιάκ (brandy ή whiskey)
  • ξύσμα από δύο λεμόνια, ΑΚΕΡΩΤΑ και πλυμένα
  • 2 φλυτζ. κατεψυγμένα ή φρέσκα μούρα (εγώ έβαλα blueberries και raspberries)
  1. Σε μεσαίο μπολ, ανακάτεψε την ζάχαρη με το corn flour, τα αυγά και την βανίλια.
  2. Σε μεσαία κατσαρόλα, βάλε το γάλα να βράσει, σε μεσαία φωτιά. Μόλις κοχλάσει, σβήσε το μάτι και άσ’ το στην άκρη.
  3. Ανακατεύοντας με αυγοδάρτη γρήγορα και συνεχώς, ρίξε σταδιακά και προσεκτικά τα γάλα στο μείγμα αυγών και συνέχισε μέχρι να ενωθεί καλά.
  4. Ρίξε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα και βάλ’ την στο μάτι σε χαμηλή ταχύτητα. Πρόσθεσε το ξύσμα και το κονιάκ και συνέχισε να ανακατεύεις με υπομονή μέχρι να πήξει. Σβήσε τη φωτιά.
  5. Βάλε την κρέμα σε μπολ και σκέπασέ την με μεμβράνη, να ακουμπάει την κρέμα, και άσ’ την να κρυώσει.

συναρμολόγηση της τάρτας

  • άχνη ζάχαρη
  1. Στην δροσισμένη τάρτα σου, βάλε την δροσισμένη κρέμα και άπλωσέ την ομοιόμορφα. Βάλε και τα μούρα σου (όχι τα μούτρα σου!!) από πάνω. Περίμενε την για 1-2 ώρες να «κάτσει» ή στο ψυγείο να δροσίσει κι άλλο! Πριν σερβίρεις, άνοιξε τα τοιχία να βγει η τάρτα (free Willy!) και βάλ’ την σε μία ωραία πιατέλα. Ρίξε άχνη γενναιόδωρα και σέρβιρε!
dav
ΖΗΤΩΩΩΩ!

 

*NOTES:

  1. Επειδή ξέχασα ότι χτύπησε το κουδουνιστήρι του ψησίματος (πως λέγονται αυτά τα ωραία σε διάφορα σχήματα;;) και η ζύμη βγήκε λίγο πιο σκληρή από ότι ήθελα ΚΑΙ επειδή είχα βγάλει τα κατεψυγμένα μούρα μου να ξεπαγώνουν κι έβγαλαν λίγα ζουμάκια, πήρα ΛΟΙΠΟΝ αυτά τα ζουμάκια και τα άδειασα πάνω από την ζύμη να πιει και να μαλακώσει! Καλό;

2. Μην ξεχάσεις το corn flour αν βάλεις γάλα αμυγδάλου!! Θα την πατήσει όπως εγώ και θα σου βγει η κρέμα λίγο νερουλή!

Ευγενία ♥♥

Advertisements

3 thoughts on “Σοκοτάρτα με Κρέμα Λεμονιού και Μούρα

  1. Παράθεμα: Lemon Pie – Hearts 'n' Yums

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s