Desserts

Τα Μελομακάρονα

Παιδιά, το Σαββατοκύριακο που πέρασε στολίσαμε!!! Δεν κρατήθηκα άλλο! Ένα μήνα τώρα το ήθελα και δεν πήγαινε άλλο. Έπρεπε να δω λαμπάκια να αναβοσβήνουν, να τυλιχτώ με αυτά, να πιάσω γκλίτερ στα χέρια μου, να γεμίσω ολόκληρη, να ακούσω Michael Buble, να περιφέρομαι σαν την τρελή στο σπίτι με τις γιρλάντες να δω που θα μπουν φέτος, να χορέψω All I want for Christmas, να κλάψω από συγκίνηση ωσάν τη χαζή, να ανέβω στο σκαμπό κρατώντας σφιχτά  τις βελόνες με τα χείλη όπως οι μοδίστρες για να στολίσω την πόρτα μας (διαφορετικά φέτος- όχι πάλι φιόγκο δώρου), να χαζογελάσω που βάζοντας τα στολίδια στραφτάλιζε στο χέρι μου η βερούλα μου, να ξανασυγκινηθώ, να βάλουμε δυο χέρια σαν ένα το αστέρι στην κορυφή και να ευχηθώ του χρόνου να είμαστε καλά να γιορτάσουμε με ακόμα πιο πολλές χαρές. Έπρεπε!

Έπρεπε όμως και να μοσχομυρίσει το σπίτι. Να σκάσουν οι γείτονες! Να γλυκαθεί η πολυκατοικία!

Μα τί είναι αυτή η μαγεία των μελομακάρονων; Τί είναι αυτό το πράγμα με την γλύκα τους και τα μελένια αρώματά τους; Ευφραίνουν την ψυχή και την καρδιά. Κι άμα είναι συνταγή της Μανούλας κερδίζουν έξτρα πόντους! Άμα, δε, τα «πειράξεις’ και λίιιγο, τότε έχεις την χαρά σε ένα δίσκο!

melomakarona

Η κανέλα, το γαρύφαλλο και το πορτοκάλι πρωτοστατούν, με τυλίγουν σε κάθε άνοιγμα του φούρνου και κάνουν το σπίτι να μυρίζει υπέροχα. Μόνο όταν δαγκώσω το πρώτο καυτό από το σιρόπι του, θα καταλάβω ότι έρχονται Χριστούγεννα! Σιγά μην κρατηθώ! όμως, αν ξαναφάω ώρες μετά (το εξακοσιοστό πέμπτο) ή ακόμα καλύτερα την επόμενη μέρα, εντυπωσιάζομαι από το πόσο όμορφα δένουν τα αρώματα μεταξύ τους, πόσο γλυκά κάθεται το σιροπάκι στην καρδιά τους και πόσο πιο μεστά σε γεύση είναι.

melomakarona3

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ (για περίπου 70 κομμάτια/ μεγέθους μανταρινιού):

για την ζύμη

  • 350 ml ελαιόλαδο
  • 113 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 60 ml κονιάκ
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 180 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού baking powder
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας Pumpkin Spice ή κανέλα και γαρύφαλλο
  • 1200 γρ. αλεύρι (περίπου μέχρι να έχεις ζύμη σφιχτή που να δουλεύεται εύκολα)
  • 150 γρ καρύδια σπασμένα και τριμμένα

melomakarona5

  1. Προθερμαίνω στους 200 στον αέρα. Χορεύω λίγο Mariah Carey.
  2. Στο μίξερ, σε μεσαία ταχύτητα με το Κ, χτυπάω το λάδι με το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ενωθούν.
  3. Χαμηλώνω, ρίχνω το κονιάκ και το ξύσμα.
  4. Σταματώ το μίξερ και στον χυμό ρίχνω την σόδα και ανακατεύω γρήγορα να αφρίσει και να φουσκώσει. Το ρίχνω στο κάδο.
  5. Προσθέτω το αλάτι, τα μπαχαρικά και το baking powder.
  6. Ανάβω πάλι στο χαμηλό και σταδιακά προσθέτω το αλεύρι. Θέλω μία ζύμη σφιχτή , να πλάθεται και να στέκεται. Να μην κολλά στα δάχτυλα. ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΤΥΠΑΩ γιατί το λάδι βγαίνει στην επιφάνεια. Μόλις το αλεύρι ενσωματωθεί, κλείνω. Χορέυω λίγο Last Christmas.
  7. Λαδώνω το ταψί μου. Πλάθω σε ό,τι σχήμα θέλω τα μπισκοτάκια, με τα χέρια ή με κουπάτ και ψήνω για 20′ μέχρι να χρυσίσουν. Μην παραψηθούν για να πίνουν το σιρόπι.
  8. Όσο ψήνονται, φτιάχνω νέο ταψί με τα επόμενα μπισκότα. Επίσης, ετοιμάζω το σιρόπι. Θέλω ζεστό μπισκότο σε ζεστό σιρόπι.

για το σιρόπι

  • 400 γρ ζάχαρη
  • 475 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4-5 γαρυφαλλάκια
  • φλούδες από μανταρίνι ή προτοκάλι
  • 640 γρ. μέλι
  1. Σε μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζεις όλα τα υλικά εκτός από το μέλι. Βράζεις για 5′. Jingle Bells jingle bells.
  2. Βάζεις το μέλι και χαμηλώνεις. Το αφήνεις χαμηλά για όσο κρατήσει το ψήσιμο.
  3. Κάθε φορά που μια φουρνιά βγαίνει, βούτα 4-5 μελομακάρονα στο σιρόπι και άστα 1′ σε κάθε πλευρά. Βγάζεις σε πιατέλα και ρίχνεις καρύδια. Frank Sinatra!!
  4. Αντέχουν 2-3 εβδομάδες σε κλειστό τάπερ ή σε πιατέλα με μεμβράνη.

melomakarona4

melomakarona7

Και του χρόνου με υγεία! Άσε με τώρα, γιατί έχω μια δουλίτσα………………………………

Με χριστουγεννιάτικη διάθεση κι αγάπη,

Ευγενία♥♥

Advertisements

One thought on “Τα Μελομακάρονα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s