Savory Pies

Ψωμάκια Ολικής με Δενδρολίβανο

Αχ αυτά τα μπαλάκια τα αγαπώ τόσο πολύ και τα έχω φτιάξει άπειρες φορές! Για μας τους δυο, για τραπέζωμα, για πάρτυ. Για burgers, για τυρί, για να σκουπίσεις την σάλτσα ή να φορτώσεις τη μπουκιά!

Με το που μου έφερε ο Νίκος μου μια σειρά 3 βιβλίων «Baking and Pastry» κατευθείαν ερωτεύτηκα (αυτόν ξανά!) κι αυτή τη συνταγή (κι άλλες 1853, αλλά αυτή….).

Την πρώτη φορά που τα έψησα και το σπίτι μοσχομύρισε φρεσκοψημένο ψωμάκι, κατάλαβα ότι αυτή είναι η μυρωδιά της αθωότητας, της ευτυχίας, της αγάπης και των παιδικών χρόνων μαζί!

Εγώ τα φτιάχνω με δενδρολίβανο που αγαπώ. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με ό,τι μυρωδικό σου αρέσει. Η κόρα γίνεται κριτσανιστή και μέσα είναι αφράτο κι ελαφρύ. Δοκίμασε τα και θα δεις διαφορά από τα έτοιμα. Χώρια που θα σπάσεις τη μύτη όλων!

Οι οδηγίες ίσως σου φανούν ατελείωτες, αλλά μη φοβού Μαριάμ! Είναι απλά βήματα και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ (για 6 ψωμάκια στο μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού):

  • 300 ml χλιαρό νερό
  •  2 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  • 450 γρ. αλεύρι ολικής- και λίγο για πασπάλισμα
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού δενδρολίβανο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού σουσάμι (προαιρετικό)
  • λίγο ελαιόλαδο για το ταψάκι

ΠΩΣ:

  1. Σε ένα μικρό μπολ βάζεις τη μαγιά, τη ζάχαρη και 150 ml χλιαρό νερό. Άσε το μείγμα να γίνει κρεμώδες και να αφρίσει.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτεις το μείγμα της μαγιάς.
  3. Σταδιακά προσθέτεις άλλα 150ml χλιαρό νερό. Ανακατώνεις μέχρι να ενωποιηθούν τα υλικά. Αν σου φαίνεται πολύ στεγνή, βάλε λίγο ακόμα νεράκι.
  4. Αν έχεις μίξερ με γάντζο, από εδώ και πέρα το δουλεύεις με αυτό. Αλλιώς, σε καθαρή επιφάνεια, πασπαλίζεις λίγο αλευράκι και ζυμώνεις για 10′-15′ μέχρι να γίνει η ζύμη ελαστική και μαλακιά.
  5. Προσθέτεις το πιπέρι και το δενδρολίβανο και ζυμώνεις ξανά για 3′.
  6. Λαδώνεις το μπολ που θα βάλεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1,5 ώρα, σκεπασμένη με μια πετσετούλα σε ζεστό περιβάλλον. Θέλεις να διπλασιαστεί. (Ή βγάζω το μπολ στον ήλιο ή το βάζω στον φούρνο στους 50, πάντα τσεκάροντάς το.)
  7. Χτυπάς τη ζύμη να φύγει ο αέρας και ζυμώνεις για 2′-3′. Την χωρίζεις σε 6 μπαλάκια.
  8. Λαδώνεις το ταψί σου και βάζεις τα μπαλάκια. Τα αφήνεις να ξεκουραστούν για 30′ σκεπασμένα με μια πετσετούλα ή λαδόκολλα.
  9. Ταυτόχρονα, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 C.
  10. Πάνω σε κάθε μπαλάκι ραντίζεις ελάχιστο νεράκι και βάζεις σουσαμάκι, αν θες.
  11. Ψήνεις για 25′-35′ μέχρι να ροδίσουν κι όταν τα χτυπάς ακούγονται σαν κούφια.
  12. Τα αφήνεις να κρυώσουν στο ταψί τους για λίγα λεπτά και μετά τα βάζεις σε μία σχάρα να κρυώσουν εντελώς.
  13. Τρώγονται ιδανικά την ίδια μέρα, αλλά αντέχουν και 2-3 μέρες στο ψυγείο.

dav

Είδες μυρουδιά;;

Love,

♥♥♥

Advertisements

2 thoughts on “Ψωμάκια Ολικής με Δενδρολίβανο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s