Savory Pies

Κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο

———->> My English speaking friends, the recipe is further down in the yellow letters!<<<———–

Φοβερή ανακάλυψη αυτή η συνταγή! Το φύλλο είναι τόσο εύκολο που το κάνει ο καθένας και τόσο μα τόσο νόστιμο!

dav

Η γέμιση με το κοτόπουλο και τη μπεσαμέλ είναι ελαφριά, υγιεινή και παρόλο που παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω να ετοιμαστεί όλη η πίτα, αξίζει κάθε δευτερόλεπτο! Εγώ ακολούθησα την συμβουλή της συνταγής και πρόσθεσα bacon και πιπέρι καγιέν στη γέμιση και πραγματικά η γεύση ήταν εκρηκτική!  Αγαπώ τα καυτερά εξάλλου.

Φτιάχνεις το δικό σου ζωμό κοτόπουλου και μένει αρκετός για να αποθηκεύσεις σε παγοκυψέλες για μετέπειτα χρήση. Σε σούπες, ψητά, τραχανά, μακαρονάδες, όπου θες! Ο ζωμός λοιπόν, χρησιμοποιείται εδώ, στη μπεσαμέλ, αντί για γάλα, και γι’αυτό βγαίνει ελαφρύ το συνολικό αποτέλεσμα.

dav

Το φύλλο , ξαναλέω, φίλε μου, είναι φοβερά εύκολο και γρήγορο. Ίσα που το ζυμώνεις και ίσα που το ανοίγεις με τον πλάστη. Σε 2′ είσαι έτοιμος! Πια, το φτιάχνω για όλες τις πίτες μου! Έχω βάλει μέσα μέχρι και ζυμαρικά που περίσσεψαν, ή ένα καυτερό κοτοπουλάκι με μπεσαμέλ με γάλα κανονικό. Φαντάσου να την κάνεις γλυκιά και να βάλεις μέσα φρούτα και κρεμούλα! Ωωωω…..

dav
Pure beauty!

Νομίζω κατάλαβες πόσο έχω ενθουσιαστεί με αυτή τη συνταγή και πόσο χαίρομαι που η Ειρήνη τη μοιράστηκε μαζί μας!

dav

Να η αρχική συνταγή, λοιπόν, από αυτό το φοβερό site. Κλικ και ετοιμάσου να χαθείς στον φοβερό κόσμο του Paxxi .

WHAT YOU NEED (for 8 pieces):

for the broth

  • 1 whole chicken around 2 kilos cut in 4
  • 1/2 onion
  • 1 carrot
  • the stalks of a bunch of celery
  • 3 bay leaves
  • 3 litres of water

for the dough

  • 240 ml water
  • 180 ml olive oil
  • 1 pinch of salt
  • 550 gr all purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 1/2 teaspoon chopped rosemary

for the filling

  • 1/2 tablespoon olive oil
  • 1 onion chopped
  • 50 gr butter
  • 50 gr all purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 dash of pepper
  • 1 dash ground nutmeg
  • 2/3 teaspoon cayenne pepper (optional)
  • 5 bacon slices (optional)
  • 200 gr feta cheese
  • 50 gr farmer cheese
  • 50 gr edam or gouda cheese
  • 1 egg
  • a few sesame seeds to sprinkle on top

KNOW HOW:

for the broth

  1. To make the chicken broth, in a large pot put the chicken with the onion, carrot cut into 2, the celery stalks, pepper, bay leaves and water. Let it boil at medium heat, for 30′ so that the chicken is cooked.
  2. Take the chicken out and let it cool down.
  3. Let the rest of the broth keep boiling at low heat for another 30′.
  4. Meanwhile, remove the skin and bones and cut the meat into small pieces.
  5. Turn the heat off, drain the broth through a sieve and set aside.
  6. Preheat the oven at 200 C (392 F).

for the dough

  1. In a large bowl pour the water, olive oil, salt, rosemary, baking powder and gradually the flour. Knead until it’s consistent and cover with plastic wrap.Let it sit.

for the filling

  1. In small pan add the olive oil and saute the onion just for 2′. Set aside.
  2. If desirable, chop the bacon and saute it in the same pan for 4 minutes.
  3. In a medium pot, melt the butter at medium heat, add the flour ans stir for 2′. Gradually, add 500 ml of the chicken broth, stirring constantly for 5′ until it becomes creamy. Turn the heat off.
  4. Add the salt, nutmeg, feta cheese, farmer cheese, edam cheese, sauteed onion and  chicken pieces.If desirable, add cayenne pepper and bacon pieces. Set aside.

for the dough

  1. Cut the 1/3 off the dough and set aside.
  2. Work with the remaining using a rolling pin, until you have a size similar to the pan you are going to bake the pie in, covering the pan walls.
  3. Greese the pan with a little olive oil  it with the filo dough.
  4. Pour the filling in.
  5. Work with the 1/3 of the dough similarly and cover the pie.
  6. Seal the two doughs intertwining the ,  as this lovely lady does at the end of this dough kneading and rolling pining video !!!
  7. In a small bowl, crack an egg and whisk it. With a brush coat the pie.
  8. Bake for about 1 hour at 200 C (392 F) and for the last 10′ switch to air.
  9. Let it cool down for 20′ before serving.

dav

CONGRATULATIONS!! Τα κατάφερες! Τώρα όλοι σε αγαπούν!!!!

Me too,

Evgenia ♥♥

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s