Φαγάκι

Γίγαντες

IMG_20170313_141954.jpg

Όπως θα έχεις καταλάβει, δε μπορώ να αγνοήσω τις ρίζες μου και τα παραδοσιακά μας φαγητάκια! Φέρνουν μία αίσθηση αγάπης και περηφάνιας στο τραπέζι, και σίγουρα ενώνουν καρδιές και χαμόγελα.

Κι όπως επίσης έχεις σίγουρα καταλάβει, τα φασόλια γενικά…εμμμμ πως να το πω ευγενικά….. δεν είναι και τα πιο ευγενικά όσπρια εξαιτίας των….χμμ….συνεπειών τους!! Ωστόσο, είναι υπερκαθαρκτικά για το σλυστημά μας (είδες πως το έθεσα;) και υγιεινά. Με λίγη υπομονή κάνουν πεντανόστιμο φαγητό.

Χρειάζονται μόνο 2-3 βηματάκια απαραίτητα, αλλά κυρίως χρειάζονται χρόνο να μελώσουν και να καραμελώσουν στο φούρνο. Αυτό δεν σε χαλάει. Χρόνος έξτρα για να χαζέψεις στο Insta.

Και μια συμβουλή! Πάρε από το σούπερ μάρκετ ή την λαϊκή μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, σέλινο, φρέσκο κρεμμυδάκι) και πιπεριές σε διάφορα χρώματα, πλύνε τα καλά, ψιλόκοψέ τα και βάλ’τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη. Έτσι θα τα έχεις πάντα έτοιμα για κάθε μαγειρική σου, να δώσεις εύκολα και γρήγορα χρώμα και άρωμα ακόμα και στο τοστ σου!!

dav

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ (για 4-5 μερίδες):

Θα σου φανούν πολλά, αλλά δίνουν απίστευτη νοστιμιά! Κι επίσης, αν τα μυρώδικα και τις πιπεριές τα έχεις έτοιμα στην κατάψυξη, γλιτώνεις πολύ χρόνο! 

  • 500 γρ γίγαντες (άσπρους ή μάυρους- ναι, υπάρχουν και μαύροι κι είναι πιο εύπεπτοι στο στομάχι)
  • 2 καρότα, ξεφλουδισμένα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, πλυμμένα (αν δεν έχεις, οκ!)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης (δίνει απίστευτη γλύκα), πλυμμένη
  • 1 χούφτα άνηθο, πλυμμένο 
  • 1 χούφτα μαϊντανό, πλυμμένο
  • 1 χούφτα σέλινο, πλυμμένο
  • 1 κουτί χυμό τομάτας (τύπου pumaro)
  • 3 κουτ. σούπας πάστα τομάτας
  • 2 κουτ. σούπας αλάτι
  • 12 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 τσιμπιά κύμινο (αν δεν έχεις εσύ χάνεις!)
  • 1 τσιμπιά μπούκοβο (αν δεν έχεις εσύ χάνεις!)
  • 1 γερή τσιμπιά κουρκουμά (όλοι έχουν πια!)
  • 1 τσιμπιά πάπρικα γλυκειά
  • 2-3 φλυτζ. του τσαγιού λάδι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα (αν δεν έχεις, οκ, αλλά χάνεις!)
  • χυμό από 1 λεμόνι

ΠΩΣ:

Πάμε στα εύκολα!

Το πρώτο και σούπερ σημαντικό βήμα για όλα τα πιάτα με φασόλια είναι να τα μουλιάσεις από βραδίς σε ένα μπολ με νερό. Θα γλιτώσεις πολύυυ χρόνο!

 Την επόμενη μέρα, λοιπόν, τα ρίχνεις σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν καλά για όσο χρόνο κάνεις να κόψεις τα απαραίτητα λαχανικά.

dav

Κόψε όλα τα λαχανικά σου όπως σου αρέσει, ροδέλες, μπαστουνάκια, φέτες, κομμάτια και βάλ’τα μέσα σε γάστρα ή ένα μεγάλο ταψί.

Πρόσθεσε τα προϊόντα τομάτας, τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο και τους γίγαντες. Πρόσθεσε και 1,5 ποτήρι νερό και καπάκωσέ τη γάστρα ή κάλυψε το ταψί σου με αλουμινόχαρτο.

Ψήσε στους 220 για 1.5-2 ώρες, όσο χρειάζονται να μαλακώσουν πολύ και να πιουν όλα τα υγρά.

Μετά την πρώτη ώρα τσέκαρέ τους κι ανακάτωσέ τους.

Στη 1.5 ώρα και κάτι, άνοιξε πάλι να τους βάλεις το λάδι (δεν το βάζω απ΄την αρχή για να μην γίνουν πολύ βαρείς) και τη μουστάρδα. Ανακάτωσε και συνέχισε το ψήσιμο.

10′ πριν γίνουν, βγάλε το καπάκι κι άσ’τους να πάρουν ωραίο χρωματάκι!

dav

Σε πολλούς αρέσει να στύβουν από πάνω λεμονάκι. Απόλαυσέ τους και με ένα ντενεκέ φέτα και μισό κιλό ψωμί!! Απλά απέφυγε να συναντήσεις ανθρώπους την ίδια μέρα για….το καλό όλων!!

Εύκολο δεν είναι τελικά;;

♥ ♥♥

Advertisements

One thought on “Γίγαντες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s