Breakfast time. · Sweet Pies

Πιτάκια με Αχλάδι και Τζίντζερ

Hello there heartsnyumers!

dav

Χειροποίητο ζυμαράκι και πεντανόστιμη γέμιση αχλαδιού. Όσο ψήνονται, ένα φοβερό άρωμα αναδύεται και γεμίζει το σπίτι ζεστασιά και γλύκα. Η κανέλα, το ούζο και το μοσχοκάρυδο πρωτοστατούν.

dav

Είναι λίιιιγο καυτερούλια επειδή έχουν μέσα αποξηραμένο τζίντζερ. Το είχα αγοράσει από ένα μαγαζί με ξηρούς καρπούς. Δένει τέλεια με το αχλάδι. Μπορείς να βάλεις και φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ για πιο έντονο λεμονάτο άρωμα.

Φτιάχνω πρώτα τη γέμιση, και όσο σιγοβράζει κάνω τη ζύμη.

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ (για 23 πιτάκια):

για την γέμιση

  • 5 αχλάδια πλυμένα,ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 5 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη (αν δεν έχεις, βάλε κανονική)
  • 1/2 κουτ. σούπας τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ ή ουίσκυ
  • 1κουτ. γλυκού αποξηραμένο τζίντζερ ψιλλοκομένο (αλλιώς 1 κουτ. γλυκού φρέσκο)
  1. Σε μέτρια φωτιά, σε ένα τηγανάκι, βάζεις τα αχλάδια, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά να καραμελώσουν. Που και που ανακατεύεις.
  2. Βάζεις το κονιάκ και το τζίντζερ. Μόλις χρυσίσουν, σβήνεις και κατεβάζεις από τη φωτιά.

για την ζύμη

  • 2 αυγά
  • 1 φακελάκι baking powder
  • 1/2 ποτήρι γάλα (ό,τι είδος θες, εγώ είχα εβαπορέ)
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ούζο (ή κονιάκ)
  • κανονικά τα τηγανίζεις, άρα δεν θες τίποτα λιπαρό στο μείγμα, αλλά εγώ εδώ τα ψήνω οπότε βάλε 1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο στο μείγμα.
  • όσο αλεύρι «πάρει» για μία σφιχτή αλλά αφράτη ζύμη

 ΠΩΣ:

  1. Σε μεσαίο μπολ, σπας το αυγά και προσθέτεις το baking. Με αυγοδάρτη ανακατεύεις να ενωθούν.
  2. Ρίχνεις το γάλα και το ούζο και ανακατεύεις.
  3. Άρχισε να ρίχνεις το αλεύρι σιγά-σιγά και να ανακατεύεις με τα χέρια. Θέλεις σφιχτή αλλά αφράτη ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Ζύμωσε μία μπάλα.
  5. Ρίξε λίγο αλεύρι στον πάγκο σου και επάνω στη ζύμη και με τον πλάστη σου (ή ένα  καθαρό μπουκάλι ποτού) άνοιξε το φύλλο μέχρι να έχει πάχος 1 εκ.
  6. Πάρε ένα ποτήρι ή μία φλυτζάνα με διάμετρο 6 εκ. περίπου και αναποδογύρισε να κόψεις κυκλάκια με το χείλος.

Συναρμολόγηση:

  •  1 μπολάκι νερό
  • λίγη καστανή ζάχαρη
  • άχνη ζάχαρη

dav

  1. Ρίξε στο πιτάκι καστανή ζάχαρη και μία κουταλίτσα από την γέμιση. Βούτα το δάχτυλό σου στο νερό και άλειψε το χείλος του μισού πιτακίου. Κλείσε το πιτάκι να σχηματίσεις μισοφέγγαρο και πίεσε καλά τις άκρες να κολλήσουν. Πάρε ένα πηρουνάκι να πιέσεις τις άκρες με τα δοντάκια για να δώσεις και ωραίο σχήμα.
  2. Ψήνεις στους 170 C για περίπου 25′ ή μέχρι τα πιτάκια να χρυσίσουν.
  3. Μόλις ψηθούν και κρυώσουν ΚΑΛΑ, πασπάλισέ τα με άχνη. Αλλιώς φτιάξε ένα γλάσο λεμονιού, σαν αυτό που έκανα για το Κέικ Λεμονιού  μου.

dav

Γιατί να δίνεις λεφτά για αρωματικά κεριά; Ψήσε αυτά τα αχλαδοπιτάκια και θα με θυμηθείς!

Love,

Ευγενία ♥♥

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s