Φαγάκι

Αυγά με Τομάτα, Μελιτζάνες και Πατάτες

Αχ, αυτό το σπιτικό φαγάκι φωνάζει «Μαμάαα!». Είναι παραδοσιακό στο χωριό μου, ειδικά το καλοκαίρι όταν οι τομάτες είναι γλυκές και ζουμερές. Είναι απλό, γρήγορο και τέλειο για τεμπέλικες μέρες.

Αυγά σε σάλτσα τομάτας. Κι αν θες να το τουμπανέψεις μπορείς να βάλεις τηγανητές πατατούλες και μελιτζάνες μέσα. Ανάλογα τις λιγούρες σου, λοιπόν, μπορείς να τα ευχαριστηθείς και τον χειμώνα, αφού πια βρίσκεις πάντοτε τα λαχανικά αυτά. Να σου πω, όμως, ότι στο τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχεις πατάτες κρατσανιστές και χρυσές. Πιο πολύ μαλακές, ζουμερές και μουλιασμένες στην σάλτσα. Σλουυυρπ! Ναι, δεν αντιλέγω. Γίνεται λίγο πιο βαρύ και λαδερό το φαγητό αλλά έτσι γίνεται σωστά. Κι ελληνικά!

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ (για 4 ή 2 άτομα, ανάλογα τα στομάχια!):

  • 10 περίπου ώριμες τομάτες
  • 4 αυγά
  • 1 κουπίτσα ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ζαχαρίτσα (το καλοκαίρι δεν χρειάζεται)
  • 3 μελιτζάνες, σε φέτες
  • 3 πατάτες, κομμένες όπως για τηγάνι

 

ΠΩΣ:

(Αν θες, όλο αυτό το βήμα το παραλείπεις και πας πιο κάτω στην σάλτσα για να κάνεις μόνο αυγά με τομάτα.)

Πρέπει πρώτα να τηγανίσεις τις πατάτες. Κάν’τες όπως ξέρεις. Απλά βγάλ’τες όταν φαίνονται μισοτηγανισμένες και άσ’τες στην άκρη. Θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται μέσα στη σάλτσα. Έπειτα, τηγανίζεις τις μελιτζάνες. Κλασσικά σε λάδι ή αν θες να γλιτώσεις λαδίλα μπορείς να…

  1. Κόψε τις μελιτζάνες σε φέτες.
  2. Βάλ’τες σε ένα μπολ με νερό κι αλάτάκι για να ξεπικρίσουν. Περίπου 30′, όσο δηλαδή τηγανίζεις τις πατάτες. (Αυτό το βήμα απαραίτητο σε οποιαδήποτε μαγειρική με μελιτζάνες, χειμώνα-καλοκαίρι!)
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι, βάλε μόνο 2 κουταλίτσες λαδάκι στο μεσαίο-δυνατό και ρίξε μέσα τις μελιτζάνες, ζουληγμένες να έχουν βγάλει το νεράκι τους. Μην στάξει νερό στο τηγάνι γιατί ζήτω που καήκαμε!!!
  4. Ισως πιτσιλάει λίγο το τηγάνι. Βάλε μια σίτα από πάνω, αν έχεις.
  5. 1′ χρειάζονται σε κάθε πλευρά, απλά να χρυσίσουν-καφετίσουν.
  6. Πριν βάλεις τις επόμενες, ανανέωσε το λαδάκι.
  7. Όταν τελειώσεις ασ’τες στην άκρη.

 

Για την σάλτσα.

  1. Θες ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή έστω σίτα.
  2. Πλένεις τις τομάτες. Τις κόβεις στη μέση και μέσα στο τηγάνι τις τρίβεις στον τρίφτη μέχρι να σου μείνει μόνο η φλούδα σχεδόν.
  3. Βάζεις το αλατάκι, το λαδάκι, το πιπέρι και την ζαχαρίτσα.
  4. Ανάβεις μεσαία φωτιά κι αφήνεις την σάλτσα να σιγοβράσει και να αρχίσει να πίνει το νεράκι της.
  5. Όταν μείνει λίγο νεράκι, μετά από περίπου 10′, χαμήλώνεις πολύ τη φωτιά και μέσα , στη μία μεριά, σπας τα αυγά, ένα-ένα, σιγά-σιγά και δίπλα-δίπλα για να μην απλώσουν πολύ στο τηγάνι.
  6. Προσθέτεις στην άλλη άκρη τις πατάτες και τις μελιτζάνες, καπακώνεις και αφήνεις για 5′ περίπου.
  7. Magic!

eggs

eggs1
Ή χωρίς πατάτες!

 

Εύκολο, δροσιστικό, χορταστικό. Θέλει μια φρατζόλα ολάκερη ψωμί και ένα βυτίο φέτα από δίπλα! Εγώ το προτιμώ με μισό κιλό αγγούρι για έξτρα δροσιά!

Good luck!

Ευγενία

♥♥♥

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s