Vegetables

Twisted Gemista (and a free greek-english lesson!)

Hello guys!

This is going to be a bilingual recipe so…you’re welcome for the free lesson!!!!

Είπα να το παίξω πιο νοικοκυρά από ποτέ σήμερα και να φτιάξω γεμιστά, παρόλο που δεν είναι και το πιο αγαπημένο μου φαγητό. Τον Αύγουστο που ήμουν στο χωριό μου, η γιαγιά τα μαγείρεψε και για να μην την στεναχωρήσω είπα θα δοκιμάσω! Έλα όμως που η γιαγιά είχε βάλει μέσα όχι ρύζι, αλλά ένα από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά που φτιάχνουν μόνο εκεί! Κουσκουσέ! Αρσενικό με «ε» στο τέλος, και όχι κους-κους! Ο κουσκουσές.

Today, I felt like being more of a housewife making Stuffed Vegetables, or as we call them in Greece /yemistah/, even though it’s not one of my favorite recipes.In August, when I was in my hometown, my Grandma cooked this and not wanting to upset her I tried it. But she had a surprise for me. Instead of rice -tradionally made-she had put my favorite kind of pasta inside, which is made only in our area. It’s called coucouseh, with an audible /e/ at the end, and not couscous!

Αυτό το ζυμαρικό είναι πεντανόστιμο! Φτιάχνεται με γάλα, αυγά κι αλεύρι. Οι γυναίκες του χωριού παλιά έπαιρναν πλιγούρι ή τραχανά σαν πυρήνα και σε μία ξύλινη σκάφη με κυκλικές κινήσεις περνούσαν τους κόκκους αυτούς πάνω από γάλα,αλεύρι κι αυγό λίγο-λίγο μέχρι να έρθει στο μέγεθος που ήθελαν. Έπειτα, το έψηναν στον φούρνο μέχρι να χρυσίσει και ήταν έτοιμο για μαγείρεμα! Συνήθως φτιάχνεται σαν γιουβέτσι, με κρέας κοκκινιστό δηλαδή στην γάστρα. Μπορείς όμως και μόνο του να το κάνεις σαν ριζότο- κουσκουσέτο!!! Το αγαπώ και έχω πάντα στο ψυγείο μου σακουλάκια που εφοδιάζομαι από μαμά και γιαγιά! Κρατάει χρόνο ολόκληρο. Είδα πρόσφατα σε μεγάλη αλυσίδα σουπερ-μάρκετ να υπάρχει και ενθουσιάστηκα!

Έτσι λοιπόν, βάλθηκα να κάνω τα κουσκουσένια γεμιστά τα οποία έχουν και πλιγούρι, σας πληροφορώ! Αν δεν έχεις κουσκουσέ, βάλε πλιγούρι και ρύζι. Ό,τι ρύζι θες.

Couscouseh is delicious! It is made with milk, eggs and flour. The women in the village bought bulgur or trahana and using it as a core they rubbed it over the egg mixture – in small dosages- with circular moves in a wooden tub until it reached the desirable size. Then, they baked it until golden and it was ready to be cooked! Traditionally, it is baked with meat and tomato sauce in a casserole. You can also cook it like a risotto – couscousehtto! I  love it and I always stock in my fridge a couple of small bags from my Grandma and Mom. It can last for a whole year.

So, this is how I got in the mood of baking this twisted version of yemistah, which also have some bulgur in, too. Of course you can replace the couscouseh with rice, and then you’ll have the traditional recipe!

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ:

  • 3 πιπεριές πράσινες, 3 ντομάτες, 3 μελιτζάνες
  • φρέσκο δυόσμο, φρέσκο βασιλικό, φρέσκο σέλινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ή παραπάνω αν το «σηκώνεις»)
  • αλάτι, πιπέρι «με το μάτι»
  • 1 φλιτζάνι pumaro
  • 1,5 φλυτζάνι λάδι
  • 250 γρ πλιγούρι
  • 250 γρ κουσκουσέ (ή ρύζι)

————————————————

  • 3 green peppers, 3 tomatoes, 3 eggplants
  • fresh peppermint, basil and celery leaves
  • a garlic clove (or more if you can take it !)
  • salt, pepper (using the theory of relativity!!)
  • 1 cup tomato sauce
  • 1,5 cup olive oil
  • 250 gr bulgur
  • 250 gr couscouseh (or rice)

 

ΜΑΘΕ ΠΩΣ:

  1. Πλένεις τα λαχανικά καλά και τα μυρωδικά. /  Wash the vegetables and the herbs well.
  2. Κόβεις περιμετρικά ένα «καπάκι» σε κάθε λαχανικό.  /  Cut a «lid» all around the top of each vegetable.
  3. Με ένα κουταλάκι αφαιρείς -σα να βγάζεις παγωτό- την ψίχα των λαχανικών και την αφήνεις στην άκρη σε ένα πιάτο.   /  With a teaspoon remove – like scooping out ice cream- the inside of the vegetables and leave it aside on a plate.

4. Βάλε τις μελιτζάνες και τα καπάκια τους  σε μπολ με νερό κι αλάτι μέχρι να κάνεις τα υπόλοιπα,  για να ξεπικρίσουν. /   Put the eggplants and their lids in a bowl of water with salt until you finish the rest steps, so that they loose their bitterness.

dav
Είναι μαύρες από την στεναχώρια τους, γιατί τους επιτέθηκα με το κουτάλι και τις άδειασα! They are black of sadness because I attacked them with my spoon to empty them!

      5. Σε ένα μπολ ψιλοκόβεις τα μυρωδικά και προσθέτεις τον κουσκουσέ και το πληγούρι. Εκεί μέσα, τρίβεις τα εσωτερικά των λαχανικών στον τρίφτη. Ρίχνεις το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύεις. /  In a bowl, chop the herbs and add the couscouseh and the bulgur. In there, grate the insides of the vegetables using a cheese grater. Add the oil, salt and pepper and mix.

davdav

   6. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα πυρέξ ή ταψάκι. Άσε τις μελιτζάνες στο μπολ τους ακόμα. / Put the vegetables in a pan but leave the eggplants in their water yet.

   7. Αλατίζεις λίγο το κάθε λαχανικό και γεμίζεις μέχρι τη μέση με το μείγμα. Συμπληρώνεις με τον κουσκουσέ, χωρίς να φτάσει στο χείλος. / Salt each vebetable and fill half of it with the mixture. Add the couscouseh, not filling it to the top.

     8. Κάνε το ίδιο και με τις μελιτζάνες, αφού τις βγάλεις απ’το νερό και λίγο τις στύψεις. /  Do the same with the eggplants after you remove them from water and squeeze them lightly.

     9. Βάλε τα καπάκια τους και ένα-ένα γύρνα τα τούμπα-με το καπάκι κάτω δηλαδή.  / Put the lids on and turn each one upside down.

     10. Περίχυσέ τα με λίγο pumaro και λάδι και βάλε στην άκρη του ταψιού όσο μείγμα περίσσεψε.  /  Pour some more tomato sauce and olive oil on top and put in the pan the remainig mixture.

      11. Ρίξε ένα φλυτζάνι νερό.  /   Add a cup of water.

dav

     12. Σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε στους 200 C για 1 ώρα.  / Cover the pan with aluminum foil and bake at 400 F for 1 hour.

dav
Throw in some feta cheese and you have a deal!

dav

 

Well, you sure learnt a lot today, ha? Good luck!

Love,

Evgenia ♥♥

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s