Φαγάκι

Πειραγμένα Γεμιστά

Hello guys!

Είπα να το παίξω πιο νοικοκυρά από ποτέ σήμερα και να φτιάξω γεμιστά, παρόλο που δεν είναι και το πιο αγαπημένο μου φαγητό. Τις προάλλες που ήμουν στο χωριό μου, η γιαγιά τα μαγείρεψε και για να μην την στεναχωρήσω είπα θα δοκιμάσω! Έλα όμως που η γιαγιά είχε βάλει μέσα όχι ρύζι, αλλά ένα από τα αγαπημένα μου ζυμαρικά που φτιάχνουν μόνο εκεί! Κουσκουσέ! Αρσενικό, με «ε» στο τέλος, και όχι κους-κους! Ο κουσκουσές.

Αυτό το ζυμαρικό είναι πεντανόστιμο! Φτιάχνεται με γάλα, αυγά κι αλεύρι. Οι γυναίκες του χωριού παλιά έπαιρναν πλιγούρι ή τραχανά σαν πυρήνα και σε μία ξύλινη σκάφη με κυκλικές κινήσεις περνούσαν τους κόκκους αυτούς πάνω από γάλα,αλεύρι κι αυγό λίγο-λίγο μέχρι να έρθει στο μέγεθος που ήθελαν. Έπειτα, το έψηναν στον φούρνο μέχρι να χρυσίσει και ήταν έτοιμο για μαγείρεμα! Συνήθως φτιάχνεται σαν γιουβέτσι, με κρέας κοκκινιστό δηλαδή στην γάστρα. Μπορείς όμως και μόνο του να το κάνεις σαν ριζότο- κουσκουσέτο!!! Το αγαπώ και έχω πάντα στο ψυγείο μου σακουλάκια που εφοδιάζομαι από μαμά και γιαγιά! Κρατάει χρόνο ολόκληρο. Είδα πρόσφατα σε μεγάλη αλυσίδα σουπερ-μάρκετ να υπάρχει και ενθουσιάστηκα!

Έτσι λοιπόν, βάλθηκα να κάνω τα κουσκουσένια γεμιστά τα οποία έχουν και πλιγούρι, σας πληροφορώ! Αν δεν έχεις κουσκουσέ, βάλε πλιγούρι και ρύζι.

 

ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ:

  • 3 πιπεριές πράσινες, 3 ντομάτες, 3 μελιτζάνες
  • φρέσκο δυόσμο, φρέσκο βασιλικό, φρέσκο σέλινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ή παραπάνω αν το «σηκώνεις»)
  • αλάτι, πιπέρι «με το μάτι»
  • 1 φλιτζάνι pumaro
  • 1,5 φλυτζάνι λάδι
  • 250 γρ πλιγούρι
  • 250 γρ κουσκουσέ (ή ρύζι)

 

ΠΩΣ:

  1. Πλένεις τα λαχανικά καλά και τα μυρωδικά.
  2. Κόβεις περιμετρικά ένα «καπάκι» σε κάθε λαχανικό.
  3. Με ένα κουταλάκι αφαιρείς -σα να βγάζεις παγωτό- την ψίχα των λαχανικών και την αφήνεις στην άκρη σε ένα πιάτο.

4. Βάλε τις μελιτζάνες και τα καπάκια τους  σε μπολ με νερό κι αλάτι μέχρι να κάνεις τα υπόλοιπα,  για να ξεπικρίσουν.

dav
Είναι μαύρες από την στεναχώρια τους, γιατί τους επιτέθηκα με το κουτάλι και τις άδειασα!

      5. Σε ένα μπολ ψιλοκόβεις τα μυρωδικά και προσθέτεις τον κουσκουσέ και το πληγούρι. Εκεί μέσα, τρίβεις τα εσωτερικά των λαχανικών στον τρίφτη. Ρίχνεις το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύεις.

davdav

   6. Βάζεις τα λαχανικά σε ένα πυρέξ ή ταψάκι. Άσε τις μελιτζάνες στο μπολ τους ακόμα.

   7. Αλατίζεις λίγο το κάθε λαχανικό και γεμίζεις μέχρι τη μέση με το μείγμα. Συμπληρώνεις με τον κουσκουσέ, χωρίς να φτάσει στο χείλος.

     8. Κάνε το ίδιο και με τις μελιτζάνες, αφού τις βγάλεις απ’το νερό και λίγο τις στύψεις.

     9. Βάλε τα καπάκια τους και ένα-ένα γύρνα τα τούμπα-με το καπάκι κάτω δηλαδή.

     10. Περίχυσέ τα με λίγο pumaro και λάδι και βάλε στην άκρη του ταψιού όσο μείγμα περίσσεψε.

      11. Ρίξε ένα φλυτζάνι νερό.

dav

     12. Σκέπασε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήσε στους 200 C για 1 ώρα.

dav
Throw in some feta cheese and you have a deal!

dav

 

Έγινε δουλίτσα σήμερα, ε;

Love,

Evgenia ♥♥♥

 

Advertisements

One thought on “Πειραγμένα Γεμιστά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s